Prepustite se kulinaričnim užitkom receptov naših prednikov, ki smo jih prenesli na današnji čas.

Pastirske jedi so prisotne v vsem alpskem prostoru, čeprav se po krajih med seboj nekoliko razlikujejo. Mednje vsekakor sodijo masunjek s kislim mlekom, obara z ajdovimi žganci, žlinkrofi, pečena jagnjetina, vse vrste sirov in sirnih namazov, pa tudi suhomesnati izdelki.

Zgornjesavinjski želodec
Zgornjesavinjski želodec

Geografsko zaščitena suha mesnina iz kakovostnega svinjskega mesa in slanine.

Mohovt
Mohovt

Poltrajni skutini namaz z dodatkom smetane, začinjen s soljo in kumino. Primeren tudi kot priloga k suhim mesninam.

Grušavi žlinkrofi
Grušavi žlinkrofi

Žepki iz testa, polnjeni s suhimi hruškami, so odličen posladek, preliti z medom pa navdušijo tudi največje sladkosnede.

Ubrnenik
Ubrnenik

Kmečka jed, pripravljena iz pražene ajdove ali pšenične moke, ki jo zalijemo z osoljenim mlekom, v katerega smo dodali maslo in smetano. Ubrnenik oblikujemo v kepo ali kroglice in postrežemo s kislim mlekom ali z belo kavo.

Firštov divjačinski golaž
Firštov divjačinski golaž

Povezan je z lovskim pohodom nadvojvode Karla II., ki je leta 1564 v dolini Kamniške Bistrice obedoval za kamniti mizi, kasneje poimenovani Firštova miza (Fürst = knez, vladar).

Kamniška kajžerca
Kamniška kajžerca

Polobarjena klobasa, ki temelji na družinskem izročilu kamniškega mesarja Podgorška. Ohranjanje družinskega izročila, povezanega s predelavo mesa, je poudarilo status mesta in meščanov.

Maslovnik ali masunjek
Maslovnik ali masunjek

Tradicionalna planšarska jed, pripravljena iz bele, ajdove ali koruzne moke, ki jo zakuhamo v vročo smetano. Postrežemo ga kot prilogo k žgancem ali namažemo na domač kruh.

Solčavski sirnek
Solčavski sirnek

Rahlo pikantna zorjena skuta, aromatičen namaz za črni kruh, ki se poda tudi k suhim mesninam. Iz njega na Solčavskem kuhajo odlično juho sirnico.

Kloštrska kremšnita
Kloštrska kremšnita

Kremna rezina izvira iz Uršulinskega samostana v Mekinjah, ki je premožnejšim dekletom iz okolice omogočal individualne kuharske tečaje in tako nekatere jedi razširile tudi na podeželju.

Ajdovi žganci
Ajdovi žganci

Tradicionalna kmečka jed, pripravljena iz pražene ajdove moke in zabeljena z ocvirki. Ponudimo jih lahko s kislim mlekom, jogurtom ali belo kavo, odlično pa se priležejo tudi h kislemu zelju ter k raznim juham in enolončnicam.

Trnič
Trnič

Slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«. Značilen je za pastirsko izročilo Velike planine.

Posmodula
Posmodula

Ob peki kruha so v vaseh okrog Preddvora gospodinje manjše hlebčke testa razvaljale, namazale s skuto ali zaseko in na hitro posmodile na robu peči.

Start typing and press Enter to search